Plava boja

Obilježen Dan Općine i 30. obljetnica oslobođenja Župe

Povodom Dana Općine i 30. obljetnice oslobođenja Župe dubrovačke od srpsko-crnogorske

agresije u Srrebrenom je danas održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Sjednici su nazočili i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja – izaslanik predsjednika Vlade RH Tomo Medved, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Franković, zamjenik župana Joško Cebalo, načelnici općina s područja Dubrovačko-neretvanske županije te branitelji – predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Upravo braniteljima je na početku svog obraćanja načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli uputio posebnu zahvalu: „Danas smo ovdje zahvaljujući vama koji ste prije 30 godina bili u ratnim postrojbama i kroz vojne operacije deblokirali širi dubrovački kraj te oslobađali ovaj prostor i Župu dubrovačku. Ovdje smo zahvaljujući vama koji i danas nakon 30 godina kroz svoje udruge proistekle iz Domovinskog rata njegujete, štujete i baštinite uspomenu na Domovinski rat, a svakako najveću zahvalnost s najvećim poštovanjem moramo iskazati prema onima koji nisu više s nama, prema poginulim hrvatskim braniteljima“

Načelnik Nardelli je istaknuo i kako je Župa dubrovačka danas jedna od najuspješnijih općina i to ne u županiji nego u cijeloj Hrvatskoj, a iza čega stoji sustavni rad. Dodao je pritom i kako čvrto vjeruje da će se uskoro, zajedno s Vladom, iznaći rješenje za konačnu obnovu Kupara i dio Plata te istaknuo kako je Župa dubrovačka otvorena prema novim investitorima kojih je svakim danom sve više i s kojima se ostvaruje izvrsna suradnja. Također, zahvalio je Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Vladi RH na razumijevanju u brojnim projektima i podršci koju pružaju, jer samo zajedno se mogu provoditi veliki i važni projekti. „Župa nam je svaki dan brojnija, stalno dolaze novi stanovnici; u jaslicama i vrtićima imamo preko 500 djece, a u osnovnoj školi 900 djece, imamo najveću školu u cijeloj županiji. Dolaze nam ovdje mlade obitelji. Naš je cilj i dalje graditi Župu kako mjesto ugodno za život, svakim danom sve bolje.“, zaključio je Nardelli.

Župan Nikola Dobroslavić u svom se obraćanju složio sa župskim načelnikom kako je Župa dubrovačka izuzetno uspješna općina: „Napredak Općine se vidi iz dana u dan, a mi smo tu da pomognemo koliko god je to u našoj moći. Vjerujem da će i Vlada pomagati, kao što je i dosada, jer ona razumije naše  potrebe“, kazao je te podsjetio kako je upravo zahvaljujući mjerama Vlade gopodarstvo uspjelo prebroditi COVID krizu. „Ovom prilikom zahvaljujem i svim braniteljima koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj državi, a na njihovom primjeru možemo učiti, i mi i naši unuci, kako čuvati ovaj prostor od tuđih posezanja kojih, nažalost, ima i danas,“ rekao je župan te svim Župkama i Župljanima čestitao njihov dan uz želje za napredak Općine i u budućnosti kako što je to bilo i dosada.

O uspješnosti općine, i činjenici da je Župa dubrovačka općina u koju se doseljavaju, a ne odseljavaju govorio je i Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. Čestitao je vodstvu Općine na uspješnom vođenju već dugi niz godina, istaknuvši pritom i neke zajedničke projekte, budući da se radi o susjednoj općini.

Saborski zastupnik Branko Bačić čestitao je vodstvu Općine na uspješnom vođenju, ali i na kontinuitetu koji u Župi dubrovačkoj postoji još od 90-ih godina. „Politička stabilnost koja postoji ovdje, istaknuo je Bačić, zasigurno je uvelike pridonijela stabilnom razvoju i na tome vam uistinu čestitam“, kazao je.

Čestitke pristunima uputio je i ministar Tomo Medved: „Čestitam vam vaš dan, čestitam vam na svemu što ste postigli, ali isto tako želim zahvaliti svim našim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli. Ne smijemo to nikada zaboraviti, i danas je prilika prisjetiti se herojske obrane Grada, oslobađanja i Dubrovačkog Primorja i Župe dubrovačke, slavnih i velikih pobjeda hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, i zato sam sretan da sam ovdje s vama“, kazaoa je među ostalim ministar.

U sklopu svečane sjednice održana je i Svečana akademija s predstavnicima brigada, postrojbi i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata kojima su dodjeljene povelje zahvalnosti za sudjelovanje u ratnim vojnim operacijama oslobođenja Župe dubrovačke. Povelja zahvalnosti dodijeljena je Udruzi ratnih veterana 4. gardijske brigade – Pauci, zatim Udruzi Specijalne jedinice policije Grof – Dubrovnik, Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade – Tigrovi, Policijskoj udruzi branitelja PU Dubrovnik ’91., Udruzi ZNG Dubrovnik, Udruzi ratnih veterana 2. gardijske brigade – Gromovi, Udruzi dragovoljaca HRM – Dubrovnik, UHBDDR-u Župa dubrovačka, Udruzi branitelja Dubrovnika, HVIDRA-i Župa dubrovačka, UHBDDR- u Ogranak Konavle, UHDDR-u Župa dubrovačka, don Miljenku Babaiću ratnom vojnom kapelanu te UHBDDR-u Ogranak Dubrovnik. Postuhumno sju dodjeljene povelja generalu Janku Bobetku za sudjelovanje u vojnim operacijama oslobođenja Župe dubrovačke te generalu Nojku Marinoviću.

Prije svečanosti u Srebrenom održana je i Sveta misa u crkvi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni, a potom su položeni vijenci na Spomen obilježju u čemu su ispred Dubrovačko-neretvanske županije, zajedno sa saborskim zastupnikom Brankom Bačićem, sudjelovali zamjenik župana Joško Cebalo i pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.


edubrovnik.org

 

 

Novosti

Naša adresa

Adresa

Kada je trebalo....

Stonska policijska postrojba

Preporučamo

Vrijeme u Dubrovniku

Facebook

PU Dubrovnik - Oluja