Reakcija na članak „Šutjeli su oni koji nisu smjeli šutjeti“ objavljen u novinama „Glas Grada“ dana 17. siječnja 2014. godine

Ovo je reakcija na članak „Šutjeli su oni koji nisu smjeli šutjeti“ objavljen u novinama „Glas Grada“ dana 17. siječnja 2014.

godine autora Kemal Tursunović – Zmaj, poznatog po izjavi iz 1991. godine prilikom odlaska na ratni položaj: „Ako imam birati između života i smrti, ja biram život“, njegove kolege su ga ostavile na životu, u sigurnosti podruma, a pojedini otišli u smrt (tek toliko o zaslugama).

Već od prije su nam poznati tekstovi istog autora koji su napisani u sličnom tonu i kontekstu pozivajući se na šikaniranost, ugroženost, kršenje ljudskih prava dotične manjine.

Iznoseći ovakve tvrdnje u tekstu nije nam jasno zašto dotični nije poduzeo pravne korake, ako je imao saznanja o izvršenju kaznenih djela kako navodi, što je bio i dužan po Kaznenom zakonu RH i odakle ti podaci da nisu poduzete istražne radnje po konkretnim slučajevima.

S obzirom da su u članku iznesene notorne neistine, postavlja se pitanje ciljeva i namjera autora o čemu ne želimo špekulirati.

Mišljenja smo da je jedna akademska rasprava zaista mjesto gdje se slobodno mogu iznositi različiti stavovi s ciljem poticanja plodne diskusije, ali za istup u javnim medijima moramo imati odgovornost za izrečeno, te imati na umu moguće posljedice. Ovakav javni istup može samo isprovocirati razne ekstremne stavove sa svih strana, koje u konačnici stvaraju štetu svima nama.

Naime, ne želimo učestvovati u buđenju strasti jednostranim interpretacijama događaja iz bliže i dalje povijesti. Iznošenje uopćenih ocjena i na tome konstruiranje stavova može donijeti samo zlo. Barem nas koji smo preživjeli ratne 90-te ne treba podsjećati čemu vode priče o ugroženosti od „ustašoidnih hrvata“, koji su nakraju žrtve od samih tih ugroženih. Ne mislimo pritom da smo idealno društvo, no ne smijemo dozvoliti pojedincima i grupicama da svoje bolesne frustracije liječe lažima, klevetama i etiketiranjima, posebno ne sredine u kojoj su prihvaćeni kao ravnopravni građani Republike Hrvatske.

Mišljenja smo da svatko ima pravo izreći svoje nezadovoljstvo s nekim događajem ili društvenom pojavom, ali pri tom ne bi trebalo stvarati i izazivati etničke i vjerske sukobe.

Budući da se radi o članovima naše Udruge, tim više smo povrijeđeni ovakvim stavovima dotičnih, a ujedno začuđuje činjenica da je potpisnik navedenog teksta diplomirani kriminalist Policijske akademije u Zagrebu, pa bi trebao znati težinu ovakvog istupa.


PREDSJEDNIK IZVRŠNOG ODBORA:
Petar Mirošević
Članak možete pročitati ovdje.

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.