Poziv policijskim braniteljima za pisanje svjedočanstva ratnih zbivanja

Napisano je više članaka i knjiga o Domovinskom ratu, a kroz iste je prikazana obrana Dubrovnika

i šireg dubrovačkog područja, tada u nadležnosti Policijske uprave Dubrovnik. U njima su izneseni vrijedni podaci o ratnim zbivanjima na određenim područjima i ratni putevi pojedinih postrojbi.

Međutim, kada se piše o obrani Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja, nešto nedostaje. Nedostaje cjelovito promatranje obrane Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja u kojem je izostavljena presudna uloga pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, u našem slučaju pripadnika Policijske uprave Dubrovnik.

Ne smijemo zaboraviti da je policija s pripremama za obranu započela u proljeće 1991. godine i da je do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske imala značajnu ulogu, koja se ne smije minimalizirati.

Uloga policije u obrani dubrovačkog područja počela se minimalizirati 29.listopada 1992. godine u Dubrovniku, kada je predsjednik države izvršio smotru postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju Dubrovnika. U smotri se nalazio manji broj pripadnika mješovite postrojbe PU Dubrovnik, kojom prilikom niti jedan pripadnik policije nije pohvaljen.

Tom prilikom su zapostavljeni branitelji iz redova aktivnog i pričuvnog sastava policije, kao i oni pojedinci koji su formiranjem hrvatske vojske iz pričuvnog sastava policije prešli u postrojbe HV-a.

Neće biti lako nakon dvadeset godina zapisati povijesne činjenice o ulozi policije u obrani Dubrovnika, ali to moramo obaviti kako bi se znalo da je policija bila bitan čimbenik obrane.

Kako je u planu pisanje knjige „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“ u organizaciji i nakladništvu Ministarstva unutarnjih poslova, te knjige „Uloga policije u obrani Dubrovnika“ u organizaciji ove Udruge, mišljenja sam da bi isključivo mi, oni koji su sudjelovali u obrani, trebali svjedočiti istini kroz navedene knjige.

Zbog navedenog molim sve policijske branitelje područja u nadležnosti tadašnje PU Dubrovnik, da svojim svjedočanstvima sudjeluju u kreiranju povijesne istine o Domovinskom ratu, jer je to najsvjetlije razdoblje hrvatske povijesti.

Svoja svjedočanstva možete zapisati u vidu ratnog puta ili osvrta na vašu osobnu ulogu u ratu., a ista možete dostaviti članovima predsjedništva udruge ili osobno pristupiti u prostorije udruge za vrijeme dežurstva (vidi dežurstvo na stranici sa desne u obavijestima), gdje bi vam članovi IO pružili tehničku pomoć u pisanju svjedočanstva.

Ukoliko imate do sada prikupljena svjedočanstva, fotografije, karte s prikazom položaja ili dokumente koji bi mogli biti korisni za pisanje knjige, a željni ste svojim radom doprinijeti pisanju istine o ulozi policije u Domovinskom ratu, molimo Vas da stupite u kontakt s predsjedništvom udruge i prikupljeni materijal dostavite.

Napominjem da je pisanje knjiga naša obveza prema poginulim braniteljima poginulim braniteljima pripadnicima PU dubrovačko-neretvanske, prema većem broju zarobljenim i ranjenim, kao i svim pripadnicima MUP-a sudionicima Domovinskog rata.

 

Predsjednik Izvršnog odbora

Luka Šanje

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.