Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata...

NISAM SE ZAVJETOVAO NA ŠUTNJU (4), „Guslarska" povijest nikome nije donijela dobra

Konavljani su poznati po ombrelama koje nose, pa ih stoga nemaju potrebe „glumiti" nego ih koriste kad za to ima razloga. Za Vaša prozivanja, premda su zlonamjerna, one su prevelike i ne isplati ih se ni otvarati. Nakon prvotne zabrinutosti s osobitim zadovoljstvom primio sam na znanje kako sada «Ante Vulić mimo spava»

Premda sam odbio raspravljati o struci, povijesti, izložbi i muzeologiji s gospodinom Antom Vulićem, nakon njegovog ponovnog prozivanja, to ću ipak morati učiniti. Naime, gospodine Vuliću povijest je znanost, te kao takva ima Vama neka očito neshvatljiva pravila. Njena zadaća nije samo opi¬sivati događaje onako kako ih netko ispriča, već temeljem povijesnih izvo¬ra utvrditi stvarne činjenice te ih objasniti kako bi tako stečeno znanje mogli iskoristiti u budućnosti. Najveći neprijatelji povijesti jesu mitovi i legende, nastale prepričavanjem događaja s koljena na koljeno onako kako to pripovjedaču odgovara, pa takvih «istina» postoji koliko i ljudi. Primjena te „guslarske" povijesti koju zagovarate nije nikada donijela ništa dobra, o čemu smo se i sami prije i tijekom srpsko crnogorske agresije osvjedočili.

Budući se dugo poznajemo i da sam o Vama do sada imao jako dobro mišljenje, ostao sam zatečen, ne toliko iskazanim neznanjem koliko zlonamjernošću Vašeg pisanja. Pored toga što sam optužen kako glumim „kišobran nekome", o tome najbolje svjedoči Vaša optužba o napuhivanju (valjda to ljepše zvuči od „laganje") broja posjetitelja izložbi „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991-1995.). Tako ste Vi kupili ulaznicu broj 7687, a pošto je to Vaša prva posjeta jednostavno Vas ne zanima i „ne znate" da je ista uvedena tek nakon što je gotovo godinu dana za sve posjetitelje ulaz bio besplatan. Jednako tako „ne znate" niti činjenicu da je za sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, te sve građane županije i dalje ulaz na izložbu besplatan. Niste čuli ni kako su učenici dubrovačkih škola i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, organizirano - uz stručna predavanja i vodstva - u velikom broju i s velikim zanimanjem odavno razgledali tu istu izložbu. Naravno, puno je lakše dijeliti „dobronamjerne", a često i „jako stručne" savjete. Tako Vam se ne sviđaju izvorne snimke crnogorske i srpske TV koje su tamo „instalirane" kao najteža optužba za agresora. Složit ću se s Vama i zamijeniti ih našim „filmovima", ukoliko ste braneći Konavle „stigli" i snimiti njihov ulazak u Grudu, Čilipe i Cavtat.

Kada bi se spustio na taj nivo morao bi ponoviti Vaše riječi upućene meni kako „osobno nisam nikome osporio zasluge kroz Domovinski rat, pa ako je razvlačio i telefonsku žicu", uz moj dodatak „ ili obavljao policijske poslove", pa nastaviti „ jer i to je odgovoran dio posla, što nije mogao raditi svatko". A onda bi Vam morao objaš-njavati kako je Veza rod vojske (za razliku od Službi) samo zato što je od presudne važnosti za uspješno vođenje i zapovijedanje. Morao bi Vam objasniti kako je po Zakonu hrvatski branitelj iz Domovinskog rata osoba koja je „ kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata." Kako bi se lakše prepoznali u svemu ovome i mogli procijeniti koliko ste zakinuti kao policajac u svojim pravima kao hrvatski branitelj, napomenuo bi Vam da se pod sudjelovanjem u obrani suvereniteta Republike Hrvatske podrazumijeva oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i pov¬ratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30. lipnja 1996.

Možda se prisjetite, pošto je kako to lijepo kažete povijesna građa u nama svima, kada se tijekom Domovinskog rata Policija vraća obavljanju svojih redovitih policijskih poslova (i je li većina njih u bilo kakvoj vezi s navedenom obranom suvereniteta Republike Hrvatske). Ili iznenada uočite kako su pripadnici Specijalnih postrojbi policije prošli posebnu obuku i kako stoga imaju malo i veze s djelatnim policajcima, te kako su pričuvni policajci ustvari vojni obveznici kojima je to ratni raspored.

O svemu tome možemo pričati kad god poželite pošto se niste „zavjetovali na šutnju". Jedino ću prije toga slično Vama, kako bi bili ravnopravni, osnovati u skladu sa svojim zanimanjem Profesorsku udrugu branitelja iz Domovinskog rata, a sve sa ciljem ostvarenja bolje suradnje i jačanja jedinstva hrvatskih branitelja.

Vama pak predlažem da zajedno s brojnim drugim sudionicima Domovinskog rata i mojim kolegama, profesionalcima priznatim u struci, koji su nezadovoljni „postavom muzeja", za početak napravite postav Muzeja policije kako bi izbjegao buduće propuste i greške.

Kao i Vi meni, na kraju ću Vam naglasiti da nisam nikoga osobno prozvao pa se ne trebate naći uvrijeđeni gospodine Vuliću. Jedino što ću ja svoj cilj ostvariti tek kad dubrovački branitelji i građani dobiju svoj Muzej Domovinskog rata, koji su kao i poštovanje zavrijedili pokazanim herojstvom i žrtvom.


Mišo Đuraš

 

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.