Otkrivanje spomenika poginulim braniteljima...

Dana 06. prosinca 2009. godine, na Dan dubrovačkih branitelja, ispred zgrade

PU dubrovačko-neretvanske održana je svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulim braniteljima, pripadnicima PU dubrovačko-neretvanske.

Kip prikazuje Sv. Mihovila, kao ratnika u oklopu, s mačem i štitom u rukama, a inicijator postavljanja spomenika i organizator svečanosti bila je Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. uz podršku i priloge mnogih dobrih ljudi iz cijele dubrovačko-neretvanske županije, ali i drugih dijelova naše zemlje te inozemstva.

Na svečanosti su se okupili brojni gosti, ministar MUP-a RH gospodin Tomislav Karamarko, župan dubrovačko-neretvanski gospodin Nikola Dobroslavić, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnoštvo roditelja, rodbine i suboraca poginulih branitelja.

Na početku svečanosti klapa Subrenum je otpjevala himnu Republike Hrvatske, a zatim je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima.

Na svetost njihove žrtve zauvijek će podsjećati zaštitnik, arhanđeo sv. Mihovil, osvjedočeni borac na strani Dobra. Oni su se nesebično žrtvovali, dužni smo ih ispravno upisati u povijest, istaknuo je Zlatko Bender u sjećanju na četrdeset i trojicu poginulih branitelja PU dubrovačko-neretvanske. Oni su otišli da bismo mi danas živjeli! – poručeno je ispred Policijske uprave dubrovačko-neretvanske gdje je otkriven spomenik poginulim redarstvenicima.

Hrvatski redarstvenici bili su prvi, izvor iz kojeg je nastala hrvatska država, sveta je obaveza čuvati uspomenu na njih, rekao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Na njihovu je žrtvu, kao i žrtve iz drugih mjesta gdje je bilo najteže i gdje se Domovina branila, podsjetio je i ministar Tomislav Karamarko. Ujedno je i poručio kako će se zato i ta država, za koju su se oni borili i živote položili, beskompromisno obračunati sa svima koji stanu na put poštenju i svemu onome za što su se oni borili i svoje živote položili. Hrvatska mora biti zemlja poštenih i časnih ljudi, naglasio je između ostaloga Tomislav Karamarko. Dodao je kako je briga za njih i o njima stoga naša trajna zadaća, jer bez njihove žrtve ne bi bilo ni naše Domovine. „Bili su prvi stup obrane i temelj mlade države“, rekao je za hrvatske redarstvenike.

Zatim su skulpturu akademskog umjetnika Aleksandra Zvjagina otkrili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamako i predsjednik Izvršnog odbora Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik '91. Zlatko Bender.

Spomenik je blagoslovio i riječi molitve uputio biskupov tajnik don Marin Lučić, a na kraju svečanosti su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred spomenika.

Nakon programa priređen je prigodni domjenak u hotelu Lero...

 

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.