Odana počast prvoj hrvatskoj žrtvi u Domovinskom ratu...

I ove godine, u organizaciji Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik 91. organizirano je hodočašće mjestu rođenja kao i

mjestu pogibije prve žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića.

Dana 30. ožujka 2016. godine, u ranim jutarnjim satima iz Dubrovnika, autobusom smo krenuli u pravcu mjesta Aržano u općini Cista Provo, Splitsko - dalmatinska županija. Dolaskom u Aržano, u mjesnoj crkvi Svih Sveti prisustvovali smo misnom slavlju, kao i školskoj komemoraciji u čast na Josipa Jovića. Nakon misnog slavlja posjetili smo ukopno mjesto pokojnog Josipa, na koje smo položili vijenac i upalili svijeću.

U nastavku dana u prekrasnom ambijentu restorana „Bila kuća“ okrijepili smo se ručkom, nastavili smo put prema Ninu gdje smo bili gosti vojnog kapelana don. Iva Topolović. Upoznao nas sa ljepotama ovog osebujnog mjesta u kojemu se nalazi najmanja evropska katedrala, mjesna crkva i muzej sa relikvijama uz istu.

Već u kasnim večernjim satima stigli smo u Lički Osek na naše prenoćište, a izlaskom iz autobusa osjetili smo dobrodošlicu našeg domaćina župnika župe sv. Josipa, don Luke Blaževac.

Novi dan osvanuo je uz zubato sunce. Većina nas se uputila u Župnu crkvu posvećenu sv. Josipu gdje je održana sveta misa pod vodstvom vojnog kapelana i policijskog dušebrižnika patera Iva Topalović. Namijenjenoj misi za poginulog Josipa Jovića prisustvovali su svi policijski načelnici PU Ličko-senjske kao i veći broj policajaca.

Središnja komemoracija u spomen na prvu žrtvu Domovinskog rata počela je u 11,00 sati na mjestu pogibije u nacionalnom parku Plitvička jezera. Ovom skupu uz izaslanike najviših državnih predstavnika, učestvovali su ministar MUP-a Vlaho Orepić sa najbližim suradnicima, visoka vojna izaslanstva Republike Hrvatske, predstavnici političkih stranaka, mnogobrojne Udruge proizašle iz Domovinskog rata prvenstveno policijskih postrojbi, te mnoštvo građana.

Propovijed je održao novo ustoličeni biskup Zdenko Križić.

Po završetku komemoracije svi prisutni su pozvani na okrjepu sa vojničkim grahom u jednom od hotela nacionalnog parka.
 

 

 

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.