Reagiranje na dodjelu odlikovanja..

Predsjedniku Republike Hrvatske. Štovani gospodine Predsjedniče, iskreno smo razočarani primitkom Vaše neobrazložene

odbijenice za odlikovanje PU Dubrovnik iz 1991. godine.

Ujedno zahvaljujemo na dodjeljenim odličjima našim umrlim suborcima i rukovoditeljima Đuri Kordi i Azizu Suljeviću.

Obraćamo Vam se ovim pismom zbog dubokog uvjerenja da ste donijeli pogrešnu odluku bez obzira na razlog odbijanja. Ukoliko je ijedna postrojba s područja Dubrovnika bilo policijska ili vojna zaslužila Vaše odlikovanje, to nemože biti prije PU Dubrovnik. Sve postrojbe na području Dubrovnika iz ratnog doba ili su bile njena sastavnica ili su proizašle iz njenih redova prebacivanjem dijela ljudstva krajem 1991. godine u novoformirane postrojbe. PU Dubrovnik je 1991. godine na ovom području bila jedina koliko toliko naoružana postrojba koja je na svojim plećima iznijela najteže udare neprijatelja. Ne znamo da li Vam je poznato da smo se početkom rata agresoru suprostavili pješačkim naoružanjem aktivnog i pričuvnog sastava i lovačkim karabinima i trofejnim oružjem za dragovoljce. Sve naše malo teže naoružanje bilo je u skladištima tadašnje JNA. Nažalost protiv nadmoćne sile i teškog oružja s kopna, mora i zraka malo se moglo uraditi puškama i pištoljima. Zahvaljujući PU Dubrovnik Grad nikada nije pao, a njezini pripadnici bili su spremni braniti ga kuću po kuću. To je bilo vrijeme kada smo bili sami i oslanjali se jedni na druge i pomoć građana bez značajnije pomoći izvana. Danas se to zaboravlja pa u prvi plan isplivavaju postrojbe nastale 1992. godine i kasnije. Svjedoci smo da ste neke od njih i odlikovali. Ne odričemo njihove zasluge, mislimo da su odlikovanja i zaslužili, ali ne prije PU Dubrovnik. Isto tako odlikovali ste neke od njihovih pripadnika za doprinose obrani nakon 1991. godine zaboravljajući da su u najgore vrijeme 1991. godine bili naši pripadnici.

To nas gospodine Predsjedniče žalosti, pa ako hoćete i vrijeđa kao ljude i kao branitelje. Uvriježena je krilatica među našim suborcima „Bili smo prvi, a ostali zadnji“ a dodali bi i zaboravljeni od svih i onda i danas. Puno smo očekivali od Vašeg slogana „Nove pravednosti“, a sada smo razočarani. Nema pravde za naša 43 poginula te preko stotinu ranjenih suboraca. Da nismo na vlastitu inicijativu i vlastitim sredstvima te donacijama sugrađana podigli spomenik svim poginulim suborcima, bez ijedne lipe pomoći od strane MUP-a RH ili Ministarstva branitelja i danas bi bili zaboravljeni. Ovako osim nas koji ih nosimo u srcu, barem jednom godišnje sjete ih se i oni kojima bi trebala biti zadaća da ih se nikada ne zaboravi. Da apsurd bude još veći i održavanje spomenika koji je na prostoru MUP-a plaćamo sami.

Gospodine Predsjedniče ne odričemo Vaše pravo da po vlastitoj procjeni dodjeljujete odlikovanja, ali odričemo pravo bilo kome da umjesto nas ocjenjuje i daje suglasnost ili mišljenje za odlikovanje naših suboraca iz PU Dubrovnik. U sastavu naše Udruge je i Zbor zapovjednika ratnih postrojbi PU koji jedini mogu davati mišljenje o prijedlogu i zaslugama naših članova. Neznamo koga ste kontaktirali u svezi našeg prijedloga i kakva su njihova mišljenja bila, ali znamo da ni MUP RH, ni njihova ustrojbena jedinica PU Dubrovačko-neretvanska ni Ministarstvo branitelja, grad Dubrovnik ili bilo koja politička stranka ili Udruga ne može govoriti o našim prijedlozima, jer u to vrijeme nisu bili tu ni s nama, o prijedlozima mogu govoriti samo pripadnici naše Udruge i oni koji su bili s nama 1991. godine.

Stoga, gospodine Predsjedniče ovo smatrajte ponovnim prijedlogom za odlikovanje PU Dubrovnik iz 1991. godine.

Prijedlog ćemo ponavljati svake godine do ostvarenja. Ujedno od Vas očekujemo obrazložen odgovor zbog čega prijedlog nije prihvaćen.

Uz dužno poštovanje


za Policijsku udrugu branitelja PU Dubrovnik 91. :

predsjednik Izvršnog odbora


Petar Mirošević
Na znanje:

MUP RH
Ministarstvo Branitelja
PU Dubrovačko-neretvanska

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.