Obilježavanje pogibije policajca Josipa Jovića..

U organizaciji Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik 91. organizirano je hodočašće mjestu rođenja kao i mjestu pogibije

prve žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića.

Dana 30. ožujka 2014. godine, u ranim jutarnjim satima iz Dubrovnika, autobusom smo krenuli u pravcu mjesta Aržano u općini Cista Provo, Splitsko - dalmatinska županija. Dolaskom u Aržano, u mjesnoj crkvi Svih Sveti prisustvovali smo misnom slavlju pod vodstvom Generalnog vikara vojnog ordinarija fra Jakova Mamića, propovjednika fra Žarka Relota policijskog kapelana policijske Uprave Splitsko-dalmatinske uz službu mjesnog župnika don Ante Čipčića i don Ivana Borića kapelana Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske. Nadahnutim emotivnim propovjednim govorom, posebno je naglašena ideja fra Žarka o promjeni imena rodnog mjesta hrvatskog junaka Josipa Jovića u „Josipovo“, što je naoko palo na plodno tlo. Nakon misnog slavlja posjetili smo ukopno mjesto pokojnog Josipa, na koje smo položili vijenac i upalili svijeću.

Članovi predsjedništva udruge imali su i kraći razgovor sa zamjenikom ministra MUP-a gospodinom Evelinom Tonkovićem o tekućim problemima sa kojim se susreće naša Udruga. Sa istim je učinjena i zajednička fotografija ispred mjesne crkve.

U nastavku dana u prekrasnom ambijentu restorana „Bila kuća“ okrijepili smo se ručkom uz poslugu ljubaznog osoblja.

Nastavili smo put prema samostanu Visovcu u Nacionalnom parku Krka gdje nas je dočekao gvardijan fra Mate Gverić. Upoznao nas sa ljepotama ovog osebujnog mjesta na kojemu se nalazi od 1445. godine franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajolikom Visovačkog jezera čini jedinstvenu ambijentalnu cjelinu. Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve. Samostan posjeduje značajnu arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa te bogatu knjižnicu s više vrijednih knjiga i inkunabula s prekrasnim krajolikom čini jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.
Na rastanku pozdravili smo se sa gvardijanom fra Matom poklonivši mu kapu od naše Udruge.

Već u kasnim večernjim satima stigli smo u Korenicu na naše prenoćište u hotel Macolu, a izlaskom iz autobusa osjetili smo kontinentalnu klimu koja nas je iznenadila nakon cjelodnevnog sunčana dana.

Novi dan osvanuo je uz zubato sunce. Većina nas se uputila u župnu crkvu posvećenu sv. Jurju gdje je održana sveta misa pod vodstvom vojnog kapelana i policijskog dušebrižnika patera Iva Topalović, uz službu kapelana policije PU Ličko-senjske don Ivana Blaževac i kapelana policije PU Dubrovačko-neretvanske don Ivana Borić. Namijenjenoj misi za poginulog Josipa Jovića prisustvovali su svi policijski načelnici PU Ličko senjske kao i veći broj policajaca.

Središnja komemoracija u spomen na prvu žrtvu Domovinskog rata počela je u 11,00 sati na mjestu pogibije u nacionalnom parku Plitvička jezera. Ovom skupu uz izaslanike najviših državnih predstavnika, učestvovali su ministar MUP-a Ranko Ostojić sa najbližim suradnicima, visoka vojna izaslanstva Republike Hrvatske, predstavnici političkih stranaka, mnogobrojne Udruge proizašle iz Domovinskog rata prvenstveno policijskih postrojbi, te mnoštvo građana.

U propovjedi koju je održao biskup Juraj Jezerinac rekao je kako bi neki htjeli da se ne obilježavaju obljetnice poput ove, ali, istaknuo je, to bi bio znak naše nezrelosti jer se treba prisjećati čak 15 tisuća onih hrvatskih očeva i mladića koji su žrtvovali svoj život za svoju Hrvatsku.

Po završetku komemoracije svi prisutni su pozvani na okrjepu sa vojničkim grahom u jednom od hotela nacionalnog parka.

U kasnim večernjim satima vratili smo se u naš voljeni Dubrovnik gdje se rastajemo i pozdravljamo sa našim vozačem Mariom Turudićem kojemu se zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju.

Još jedna akcija ove Udruge uspješno je odrađena, zahvaljujemo se svim članovima Udruge i njihovim suprugama koji su dostojanstveno obilježili ovaj događaj, posebno našem policijskom kapelanu don Ivanu Boriću.

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.