Policijsko oklopno vozilo „Majsan“ korišteno je od strane PU dubrovačko-neretvanske za vrijeme najveće agresije na našu zemlju, znači 1991. godine i dalje, sa istim su upravljali policijski službenici, a na istome je bio postavljen grb MUP-a RH.

Improvizirana oklopna vozila 1991. – 1995. fotoalbum
Croatian improvised AFV-s 1991. – 1995. a pictoral historyM A J S A N

 

Oklopnjak Majsan je bio odgovor na opsadu Dubrovnika i najočitiji iskaz prkosa toga grada prema agresiji JNA. Oklopnjak je izgrađen u Brodogradilištu Inkobrod u Korčuli koncem listopada 1991. i očit je utjecaj konstrukcije Brodosplitove serije oklopnjaka. Osnova je najvjerojatnije kamion TAM – 260 T26, koristio je sličan sendvič oklop, a ime je dobio po malom otočiću ispred Korčule.

U oklopljenom Dubrovniku Majsan je korišten za prijevoz i evakuaciju na relaciji Dubrovnik-Mokošica po noći odnosno za snabdijevanje i evakuaciju na Belveder po danu. Kako je uglavnom korišten pod okriljem noći, neprijatelj je na njega gađao na slijepo i nikad nije bio izbačen iz borbe. Najviše su stradavale gume, pa se očevici sjećaju situacije kad se vratio u Dubrovnik na samo dvije gume i osam felgi! Od odlobođenja Dubrovnika vozilo je napušteno i ležalo je na jednoj livadi kod Konavala.

Napisali Vojislav Jereb – David Spencer


Zanimljivo je da je kao osnova za oklopnjak poslužio kamion TAM 260, dobiven 1991. od Hrvatske uprave za ceste, a o specifičnostima “gradnje“ tog ratnog vozila govori i to da su mu gume bile punjene silikonom, što je obavljeno u Šibeniku. “Majsan” je u Dubrovnik stigao 27. kolovoza 1991. brodom “Liburnija”.

 

 

 


VOZAČI MAJSANA

Zijad Čejvanović, Miho Kocelj, Vlaho Demović i Neno Tokić

 

Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja, Udruga Zbora narodne garde, Odbor dubrovačkih branitelja s članicama UHDDR Župa dubrovačka, UHDDR DNŽ, UHDDR Općine Ston, Udruga roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata i Libertas Dubrovnik obnovili su Majsana i postavili u parku na Batali, u neposrednoj blizini broda Sveti Vlaho iz sastava Odreda naoružanih brodova Dubrovnik.

 

 

 

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Vrijeme

 

Newsletter

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.